Avlivning

Att låta sitt älskade husdjur somna in är något av det svåraste beslut som vi djurägare måste ta. Helst vill vi att djuret stilla somnar in av ålder i sömnen, men detta är tyvärr inte fallet för de flesta djur. Då djuret har obotlig smärta eller lider av andra orsaker ligger ansvaret hos djurägaren att fatta det tunga slutgiltiga beslutet.

Om du har svårt att bedömma om det är dags för avsked för din vän så rekommenderar jag att läsa och fylla i Veterinärförbundets ”Skattning av livskvalitet”.

Vad jag kan göra är att uppfylla önskan att ditt djur skall få somna lugnt och stilla hemma i sin egna korg eller i din famn. Jag har möjlighet att utföra avlivning i hemmet i hela Stockholms län.

Förberedande dokument

Vid avlivning av djur som är extra livförsäkrade hos försäkringsbolag behövs ibland ett livintyg för att ersättning i samband med sjukdom ska betalas ut. Hör efter vad som gäller i just ditt fall med ditt försäkringsbolag innan besöket så att nödvändiga dokument kan sammanställas. I vissa fall behöver en mer omfattande journalsammanställning av tidigare behandlande veterinärer beställas hem.

Vid vanliga försäkringsärenden i samband med avlivningar räcker kvittot för besöket.

Besök för avlivning av ett djur innebär att vissa enklare formaliteter måste utföras.
I samband med bokning av hembesök för avlivning skriver djurägaren ut dokumentet ”Anhållan om avlivning” eller ”Fullmakt samt anhållan om avlivning” (vad innebär det?) att fylla i och lämna vid besöket. Om ej utskriftsmöjlighet finns så har jag alltid med mig dokumentet ”Anhållan om avlivning”. Identitetskontroll utförs genom att tatuering (om läslig eller befintlig hos katt) eller chip avläses i början av besöket.

Betalning sker i samband med besöket mot kvitto antingen:
– kontant
– via bankernas mobilapp Swish 0707214769 (kräver ett aktivt bank-ID och kontrollera din betalningsgräns då olika banker har olika gränser)
– inbetalning till PG 1565910-5

Hundar som avlivats ska avregistreras via Jordbruksverkets hundregister vilket kräver e-legitimation.

Katter som avlivats ska avregistreras via Jordbruksverkets kattregister vilket kräver e-legitimation. Är din katt även registrerad i de frivilliga registren  SKK’s DjurID och/eller SVERAK´s ID-register bör dessa också meddelas beroende på vilket register som din katt har registrerats i. En katt kan vara registrerad i alla tre registren men det är endast lag på registrering hos Jordbruksverket.

Guldveterinärens kunder har möjlighet att lägga upp en bild på er fyrtassade älskling med namn, levnadsår och djurägarnas förnamnGuldveterinärens virtuella minneslund. Foto och uppgifter mailas till eva@guldveterinaren.se

Hur går en hemavlivning till?

Du väljer ut en plats där ditt djur skall få somna in och hur du vill ha det runt omkring. Många vill tända levande ljus, ha musik i bakgrunden eller har andra önskemål på omgivningen. Värt att veta är att underlaget bör vara tåligt och tvättbart då visst läckage (urin/avföring) kan förekomma. Denna risk minskas om djuret är väl rastat innan.

Tänk igenom om du vill att djuret skall svepas i något eller ha något litet minne med sig (måste vara brännbart). Det är inga problem om barn eller djur är närvarande under förutsättning att de inte är alltför överbeskyddande kring sin fyrtassade vän.

Jag anpassar mig till hur ni vill ha det gällande privata ceremonier eller andra önskemål.
Ett besök beräknas ta mellan 1-1,5 timme, dessutom lite beroende på avstånd/resväg.

Exakta tillvägagångssättet vid avlivning kan skilja sig mellan hund och katt. Mer om detta kan du läsa vidare under ”Avlivning katt” respektive ”Avlivning hund”.

Jag tar med mig kroppen för kyld förvaring (som människor i bårhus) inför önskad kremering.
Hämtning sker av krematoriet helgfria måndagar.

Tre val av omhändertag

Gemensam kremering – djuret kremeras tillsammans med andra djur (Lekebergs smådjurskrematorium tar hand om askan).
Separat kremering – djuret kremeras enskilt och askan återlämnas i en stilren urna av trä (ingår). Vill ni istället ha en vacker urna i mässing och rostfritt stål med ingraverade guldtassar går det att ordna. Urnan kommer tillbaka nästkommande helgfri måndag och kan efter överenskommelse av tid hämtas hemma hos mig på Frejgatan 12 i Vasastan, Stockholm. Som ett extra servicetillval kan jag köra hem urnan till er eller skicka via bud för hämtning hos utvalt postombud. Varje djur som skall kremeras enskilt får ett specifikt kodnummer som följer djuret från hemmet och tillbaka igen (är skrivet på undersidan av urnan) så att ni kan vara säkra på att ni får just er aska tillbaka.
Eget omhändertag – djuret omhändertas av djurägaren för begravning eller transport till krematorium (tex Mälardalens smådjurskrematorium i Västerås eller SVA i Uppsala) eller djurklinik.

Hundar som väger mer än 30 kg kan jag endast omhänderta för kremering vid besök som bokas helgfria måndagar kl 9. Vid besök hos tyngre djur under övriga tider ombesörjer djurägaren eget omhändertag.

Djurkyrkogård

Vissa väljer att spara urnan med askan som ett minne i hemmet. Vill du istället gravsätta eller sprida askan men inte har någon lämplig plats finns djurkyrkogårdar som är särskilt avsedda för detta ändamål.

I Stockholms kommun är det endast tillåtet att begrava kremerade djurkroppar på särskilt avsedda djurkyrkogårdar (andra kommuner kan ha andra regelverk):

– Bakom Kaknästornet på Djurgården finns en anrik djurkyrkogård från 1800-talet som drivs av Stockholms Kennelklubb (STOKK).
Stiftelsen Stockholms Djurkyrkogårdar erbjuder platser i Björkhagen och Gustavslund.
Djurminneslunden erbjuder platser i Vinterviken utanför Hornstull.
Täby Djurbegravningsplats i Täby Kyrkby är en medlemsdriven ideell förening.

Minnessten till gravplats

Önskar ni en minnessten med text och eventuell bild kan detta beställas på Djurskylt.se
Önskar ni i hemmet byta till annan typ av urna finns ett fint litet urval på Urnbutiken.se