Avlivning katt

Avlivning av katt kan gå till på flera olika sätt, med eller utan lugnande innan. Beslutet om en katt behöver en lugnande spruta eller ej bedöms från fall till fall och i samråd med djurägaren.

Katter som har ett mycket dämpat allmäntillstånd får oftast ingen lugnande spruta då detta försämrar den redan dåliga cirkulationen i kroppen ytterligare. Överdosen av sömnmedel ges via en kanyl direkt mot den väl kärlförsörjda levern i buken. Detta gör att katten långsamt somnar in.

Katter som har piggt huvud men en trött kropp, är oroliga eller svårhanterliga på ett eller annat sätt brukar först få en lugnande spruta i nackskinnet (likt en vaccination).

Katter reagerar mycket individuellt på lugnande medel. Vissa somnar helt lugnt, andra tuggar eller smackar med munnen/tungan och vissa kräks innan de somnar medan andra är okänsliga för lugnande medel och kan behöva mer för att komma till ro. Illamående kan ibland undvikas om katten endast fått lite eller ingen mat innan besöket. Katter är dock ”vana” vid att kräkas upp hårbollar och det är inget konstigt för katten men jag önskar att kräkas inte är det sista en kär vän skall behöva göra. Därför blandar jag även i ”antikräk”-tillägg till lugnandet men det är ingen garanterad effekt.

Då katter generellt är djur med mycket hög integritet och större personlig sfär än hundar är det oftast integritetskränkningen att bli fasthållen för att få ett stick som katter kan protestera emot, inte själva injektionen. Det är fint om det går att avleda uppmärksamheten genom att stimulera nosen med favoritmaten eller att husse & matte kelar medan jag sticker i nackskinnet. Då katten sover efter 5-10 minuter ges överdos av sömnmedel i buken.

Det är mycket individuellt hur snabbt katter somnar in vilket beror på i vilket skick katten befinner sig i, kattens blodcirkulation och var injektionen träffar i buken. Under 5-20 blir sömnen allt djupare och andningen oregelbunden tills andningen upphör och hjärtat slutar slå. Precis som med lugnande medel kan vissa katter vara tvugna att få en påfyllnad för att somna in för gott. Veterinären lyssnar på hjärtat för att försäkra hjärtstilleståndet.

Värt att veta kring de sista andetagen är att alla djur somnar in med sina ögon mer eller mindre öppna. Ibland ses reflexmässiga andetag som även kallas ”de sista suckarna”, vibrationer eller sammandragningar i muskler och ben samt pälsen kan resa sig efter hjärtat slutat slå och döden inträtt. Detta betyder inte att katten lever eller lider på något sätt, det är endast kroppens sista muskelenergier som tar slut.

Om katten har haft hjärtproblem eller högt blodtryck kan i vissa fall vätska komma ut ur nosen efteråt, detta beror på bakåtsvikt vilket ger ansamling av vätska i lungorna, så kallat lungödem. Denna vätska kan då komma ut fritt när kroppens alla muskler slappnar av.