Avmaskning katt

Katter kan lida av många typer av inälvsparasiter varav de vanligaste är maskar såsom spolmask, bandmask och hakmask.

Andra typer av förekommande inälvsparasiter är protozoer som är så små att de inte syns för blotta ögat, tex Giardia, Isospora, Toxoplasma och Tritrichomonas. För diagnos av dessa krävs att avföringsprov skickas till laboratorium. Protozoer påverkas inte av avmaskningsmedel.

Alla parasiter kan drabba människan, ofta i övergående sjukdom men vissa med mer allvarlig sjukdom.

Avmaskning av katt mot spolmask bör alltid utföras på kattmamma samt kattungar samt utföras på vuxna katter då spolmask ses i uppstötningar eller avföring.

Avmaskning mot bandmask görs endast då bandmaskens små smittsamma segment (proglottider) ses i avföringen eller krypandes i pälsen runt analöppningen, svans eller rygg.

Hos unga (upp till 2 år gamla) jagande utekatter är det oundvikligt att katten smittas av spolmask. SVA rekommenderar att de avmaskas efter provtagning, eller två gånger per år.

Vuxna jagande katter (över 2 år gamla) brukar bygga upp viss immunitet mot spolmask. Årlig avmaskning räcker då i områden med tät kattpopulation.

Strikta innekatter som avmaskats ordentligt som kattungar behöver inte avmaskas igen.

Symptom

Ibland ses ej mask i kattens lämningar utan istället är vanliga tecken på att katten har mask olika grader av diarré, att pälsen ser tråkig ut, bukig mage och avmagring trots att katten äter bra.

Det finns dock många andra sjukdomstillstånd (ökad ämnesomsättning, njur-/leverproblem, FIP och tumörväxt osv) med liknande symptom. Därför ska man ej vänta länge med att kontakta veterinär om avmaskning provats utan resultat.

Det finns även särskilda testkit ”Kollamasken” för mask (utom bandmask) på vissa apotek. Dessa används om man inte själv ser något men vill vara säker på om katten har mask eller inte innan avmaskning utförs.

Medicinering

Det som brukar vara störst problem för många som ska avmaska sin katt är att få i tabletterna. Särskilt då de skall ges flera dagar i rad. Avmaskning för katter finns nu som enkel spot-on som droppas direkt på huden i nacken som en engångsbehandling. Spot-on preparat (Profender) är receptbelagda.

Jag kan vid hembesök för vaccination eller annan åtgärd hjälpa er att avmaska katten/katterna med spot-on preparatet Profender.

Om avmaskning önskas vid besöket krävs en vikt på katten/katterna för att rätt dos skall kunna ges. Ett e-ecept förskrivs och hämtas ut av djurägaren så det finns tillgängligt hemma inför besöket (dvs det är ej ett läkemedel som jag har på lager). Djurägarens fullständiga personnummer behövs för förskrivning av e-recept.

Läs mer specifikt om kattens inälvsparasiter på Statens Veterinärmedicinska Anstalts (SVA) hemsida.

Katter behöver inte avmaskas specifikt efter utlandsresa (som hundar bör göra). Läs dock gärna mer om att resa utomlands med katt på Jordbruksverket (SJV).

Offert erhålls via kontaktformuläret, ange under ”Meddelande” önskan om avmaskning tillsammans med svenskt giltigt personnummer.