Guldveterinären kan hjälpa din katt om den har fått tovor i pälsen som inte kan redas ut med kam eller borste. De allra flesta katter som behöver tovklippas är långhårskatter med fin silkig eller luddig pälskvalité. Vissa katter kan dock ha en bakomliggande sjukdom, t.ex. smärta i höft, ländrygg, tänder/munhåla eller njur- / leverproblem som gör att katten inte kan eller orkar putsa pälsen som förut vilket gör att pälsen lättare tovar sig.
Tovklippning genomförs under lugnande läkemedel efter det att en enklare hälsoundersökning utförts då hjärta och lungor lyssnas på samt slemhinnorna kontrolleras. Då djur ges lugnande medel så sover de med öppna ögon. Katten får därför smörjande skyddsgelé i ögonen så att dessa inte torkar ut under tiden katten sover.
Vid tovklippning kan djurägaren välja om endast tovorna skall tas bort (slutresultatet kan se ”tufsigt” eller ”luggslitet” ut) eller om hela kattens päls skall klippas ner mer prydligt vilket gör att pälsen växer ut jämnare, snyggare och mer lättskött för fortsatt pälsvård. Det finns tre olika varianter för lejonklippning:
– Boleroklippning sparar mest päls. Pälsen sparas som en kort jacka ner till och med skulderbladen. Frambenen är helt orakade. Bakbenen rakas ner till haserna. Svansen sparas och kammas.
– Lejonklippning är den klassiska klippningen där manen/pälskragen runt halsen sparas, resten av kroppen och alla benen rakas ner till haserna och armbågarna. Svansen sparas och kammas.
– Bobklippning sparar minst päls där även manen/pälskragen klipps bort upp till nackbasen. Benen rakas ner till haserna och armbågarna. Svansen sparas och kammas.
Normalt klipps svansen endast om den är helt tovig eller om djurägaren önskar det.
Pälsvården rekommenderas sedan skötas med hjälp av en ’FURminator de-shedding tool’ som skär ut mindre tovor och underull ur pälsen utan att rispa i huden vilket även minskar hårbollar (obs; sämre kopior finns i handeln som inte har korrekt slipning).
Lejonfrisyr passar inte utegående katter under vintertid, men går bra för inomhuskatter om inte bostaden är för kall eller dragig. Sommartid får man vara vaksam på ljushyade/ljuspälsade utekatter så att de inte bränner skinnet vid stark sol.