Tömning av analsäckar

Katter och hundar har doftmarkeringskörtlar som utlinjerar insidan av analsäckarna. Det sitter en analsäck på var sida med utförselgångarnas mynning i analöppningens nedre sidokanter (ca kl 4-5 och kl 7-8 om analöppningen är ”klockans” mittpunkt). Dessa körtlar producerar tre olika typer av sekret som blandas och förvaras i analsäckarnas hålrum. Sekretet kan vara allt från vitaktigt (fettrikt) till mörkbrunt/svart (pigmenterat) och ha olika konsistens från löst rinnande till krämigt till grynig och fast med en stark lukt som påminner om ruttnande fisk.

Normalt tömmer djuren analsäckarna i samband med att de bajsar då musklerna klämmer ut säckarnas innehåll över avföringen som är på väg ut. Sekretet avslöjar då en del av ”djurets identitet” för andra djur.

Vissa djur som har svagare muskulatur i området, som har haft diarré eller lös avföring(alltså ingen bajskorv som kan hålla emot muskeltrycket för tömning) kan behöva hjälp att regelbundet tömma sina analsäckar innan de skapar problem och börjar göra ont.

Guldveterinären kan hjälpa er att tömma analsäckar, vilket oftast går det att göra på helt vaket djur. Är området inflammerat behöver dock lugnande och smärtlindrande medel ges och spolning av analsäckarna med mjukgörande desinficerande medel.

Ibland blir dock sekretet alltför fast för att kunna tränga ut genom utförselgångarna och pluggar igen dessa så att en påfyllnad sker. Till slut kan analsäckarna bli sprängfyllda med sekret och inflammeras. Ibland blir analsäckarna även infekterade av bakterier då djuren slickar in bakterier från avföringen mot den irriterande inflammerade analsäcken.

När djuren har problem med analsäckarna kan de visa olika tecken på irritation;
– beröringsöm baktill
– åka kana på rumpan
– hålla svansen mellan benen
– slicka eller bita sig mot svans och analområdet eller i områden så långt de kan nå.

Vissa hundar som har återkommande problem kan behöva operera bort sina analsäckar, detta görs på veterinärklinik under narkos.