Mini-microchip för märkning

Guldveterinären använder mini-microchip som bara är 1/4 så stora som de vanliga microchip som normalt används vid märkning av katter och hundar!

Sedan de kom ut på marknaden år 2012 har Guldveterinären använt mini-microchipen vilket innebär en mycket skonsammare märkning för djuret. Visst, ett stick är ett stick och det känns alltid mer eller mindre. Detta är dock en riktigt välkommen förbättring från tidigare!

Kom ihåg att det är lag på att alla hundar och katter skall vara märkta och registrerade hos Jordbruksverket!

Det nya märkning- och registreringskravet på katter trädde i kraft 1 januari 2023. Detta tycker jag tycker är fantastiskt bra! Chip gör tyvärr inte katten spårbar när den är ute och springer (för det behövs GPS-sändare) men en upphittad katt kan identifieras och djurägaren kontaktas. Med märkning och registrering ökar därmed chansen att få tillbaka din älskade bortsprungna katt. Samtidigt ökar kattens status i samhället, särskilt med tanke på att det redan finns alltför många hemlösa katter (det är en vanlig missuppfattning att en katthona ”måste få en kull kattungar för att må bra”).

Mini-microchipen följer gällande ISO-standard och fungerar precis som de äldre stora chipen.

En resande katt eller hund med EU-pass behöver även chip för att kunna identifieras och ägaren verifieras.

Chipmärkning kan normalt utföras på vaket djur om inte djuret är alltför svårhanterligt.
Ha gärna favoritgodiset eller -maten framför nosen och avled från sticket genom att klia någon annanstans. Ibland behövs viss fasthållning för god säkerhet vid hanteringen.

Mycket svårhanterliga djur kan behöva ges lugnande medel innan chipmärkning. Om lugnande ges av annan anledning kan man därför med fördel passa på att chipmärka ett omärkt djur samtidigt.

Mini-microchipens storlek jämfört microchip